Tips om je kind te leren eten

09-10-2018
Tips om je kind te leren eten

Na een lange werkdag geef je je kleine een knuffel en kus bij thuiskomst. Je bent blij dat je thuis bent. Het laatste waar je dan op zit te wachten is een krijsende peuter die zijn bord niet wil leegeten. Veel ouders weten zich geen raad. De pap en melk vliegen om de oren en naderhand zit je op je knieën de vloer schoon te schrobben. Ook de muur is vaak slachtoffer van dit voedselgevecht en als het tegenzit, moet je ook je haar of kleding weer wassen. Je hebt er genoeg van. De appelmoes komt je neus uit. Frustratie en stress steken elke keer weer ’s avonds de kop op tijdens het avondeten. Maar de eeuwige dreigementen over het toetje en bedtijd gaan niet helpen om jouw kindje te leren eten.

Laat de TV uit

Het begint al voordat je aan tafel zit. Dek met elkaar de tafel en praat alleen over leuke gebeurtenissen. Begin dus niet over je chagrijnige collega of over de lange, stilstaande files. Creëer een positieve sfeer aan tafel. Als iedereen rustig aan tafel zit en met een glimlach het eten opschept, dan wordt de kleine hier ook rustig van. Ze zijn dan nog wel klein, maar ze voelen dit toch aan en zijn echt niet gek! Zorg er ook voor dat de TV uit staat, anders leidt dit teveel af. Het eten wordt anders koud en dan lusten ze het niet meer. Laat de TV dus uit tijdens het avondeten. Om wat meer sfeer aan tafel te creëeren, kan je wel een gezellig muziekje op de achtergrond aanzetten.

Gezelligheid aan tafel

Maak er een feestje van tijdens het eten. Praat en lach met elkaar. Als iedereen met een pruillip aan tafel zit, dan gaat je kindje de momenten aan tafel als iets negatiefs zien. Geef er dus met elkaar een positieve draai aan en maak het (avond)eten leuk voor ze. Ze gaan het dan als iets plezierigs zien en kijken toe hoe mama, papa en broertjes of zusjes lekker zitten te smullen. Dit gedrag wordt geobserveerd en gaan ze na-apen.

Kleine porties opscheppen

Schep kleine porties op, zodat het eten lekker warm blijft. Doe dit wel aan tafel. Als de kleine ziet dat jij van tafel gaat, dan willen zij dit ook. Mama moet natuurlijk wel in de buurt blijven.

Complimentjes geven

Wie vindt het nu niet leuk om complimentjes te krijgen? Dat is niet anders bij volwassenen als bij (kleine) kinderen. Hoe jong of oud ze ook zijn. Iedereen vindt het leuk om te horen dat ze iets goed hebben gedaan. Geef je kindje daarom tijdens het eten regelmatig een complimentje als ze netjes zitten te eten. Dit werkt veel beter dan dat gemopper en geschreeuw.

Verwacht niet teveel

En als laatste tip; verwacht niet teveel van je kleintje. De tafelmanieren komen later wel. Een dreumes of peuter speelt nog graag met zijn eten. Dat je soms wat appelmoes of melk op de vloer vindt, dat hoort er nu eenmaal bij. Voor je het weet zijn het pubers en dan denk je nog terug aan die ‘goeie ouwe tijd’.

Hoe helpt Mepal kinderservies jouw kindje te leren eten?

Het kinderservies van Mepal helpt jouw kindje zelfstandig te leren eten. De kinderbordjes en kinderglazen- en mokken van Mepal zijn van het materiaal melamine gemaakt. Melamine is breukvast en kan een stootje hebben. Als je kindje een Mepal drinkbeker op de grond laat vallen, dan is dit dus geen probleem. Melamine voelt stevig aan waardoor kleine kinderhandjes de drinkbeker of het kinderglas goed kunnen vasthouden.

Op melaminegoed vind je de 4-delige Mepal kinderservies set. De set bestaat uit een Mepal mok, kinderglas, plat bord en een papbord. Dit melamine kinderservies is bedrukt met een afbeelding van Nijntje. Het Nijntje servies is al jarenlang zeer geliefd onder de kleintjes en zorgt voor extra plezier aan tafel.

Weet je nog?

Bij de kinderbordjes zit de afbeelding van Nijntje onderin. Dat is een échte verrassing voor de kleine als het bordje bijna leeg is. Er komt dan zomaar een wit konijntje tevoorschijn! Dat is gek. Weet je nog, toen je zelf klein was, hoe leuk dat was? Als kind vond je dit toch helemaal geweldig? Het leek wel iets magisch. Je begreep er niets van. Waar komt dat konijn vandaan? Je keek mama vragend aan en riep: ‘Dat is nana!’.  ‘Ja schat’, zei je moeder dan, ‘dat is Nijntje, lieverd’.

Je kindje leren eten hoeft dus niet moeilijk te zijn. Geef zelf het juiste voorbeeld en dan komt alles op z’n pootjes terecht.

« Terug naar al ons kampeernieuws